Un CEL de Dones

Conxa Llopis Coll
Falla Verge del Carme

Una elianera de tota la vida amb un profund esperit faller. Nascuda al carrer Major i de la falla Verge del Carme des de la seua fundació. Fallers són també els seus fills i faller és el seu marit. Un intens sentiment faller generalitzat al grup familiar. I de la falla, de les activitats, però també de les emocions d’això que en diem ser fallera, anem a parlar.

Es considera una persona que li agrada treballar molt i si és per a la falla, encara més. És responsable, junt amb la resta de l’equip, format per María José García, Tico Cabanes i ella mateixa, de l’acte de la presentació de la falla.

Per a Conxa, la presentació i l’ofrena són els actes més importants per a una fallera major. I per això està tan implicada en l’organització d’aquest acte, ja que és la presentació davant el poble d’aquella dona que ha estat elegida per a representar la falla al llarg de l’any. Sap molt bé el que significa ser fallera major perquè ho va ser l’any 1984 i es va sentir molt cuidada i mimada per tota la gent de la seua falla, i per això creu que el que cal fer és cuidar-la, emparar-la i acompanyar-la per a tot el que calga. Enguany és un any especial per a ella, perquè la fallera major és la seua neboda. I a l’emoció de la falla s’afegeix la proximitat familiar.

Cada any intenten innovar. Així que visionen presentacions d’altres falles que els puguen suggerir idees noves, per la qual cosa es reuneixen moltíssim. La presentació té dues parts, la segona de les quals, la dels playbacks, la prepara l’equip de ball, que sempre els sorprenen amb coses increïbles.

De la presentació d’aquest any no em pot contar moltes novetats perquè quan fem aquesta entrevista encara no s’ha dut a terme, així que ens quedem amb les ganes. Però ens avança algunes pinzellades: aquest any és el primer que es fa en dos actes, perquè són molta gent i com que hi havia problemes d’aforament a l’auditori i faltaven entrades, varen decidir partir-la. El dia sis es farà la presentació de la fallera major i el dia set, diumenge, la de la infantil. No ens pot contar res més, però diu que està contenta i satisfeta, que han treballat molt tot l’equip i Paco, el president, ha fet un gran esforç. Està segura que serà molt bonica i a més a més està tenint molt bona resposta de la gent, que està comprant moltes entrades per a vindre a gaudir-la.

Durant la conversa m’impressiona tant la complexitat del món faller i la implicació humana, com ara el nombre de persones que hi participen. Aquest any tenen noranta-vuit xiquets i xiquetes per a pujar a l’escenari, o siga, que sols amb les famílies ompliran sobradament l’auditori.

Aquesta falla li agrada molt perquè la viu cada dia i és molt familiar, tot i ser molt gran perquè són molta gent. Estem parlant de quatre-centes persones i van creixent cada any. I una dada molt important és que la falla serveix com a nucli d’unió amb la gent que viu fora del nucli urbà.

Fan, a més a més, altres activitats fora de la setmana fallera pròpiament dita: els sopars dels divendres del que cada vegada s’encarrega un faller i reconeix que tenen alguns molt bons cuiners. Així que entre sopars, balls i activitats falleres estan moltes hores junts i això va fent colla.

Amb la xicalla també duen a terme altres activitats i festes, com per exemple la Nit de Reis… Montse s’encarrega d’organitzar activitats per a la gent menuda i ho fa molt bé.

Parlem de com fan l’elecció de la fallera major, de com i qui decideix com serà el monument faller… I acabem l’entrevista convidant-me a menjar un plat de paella a la seu de la falla.

Conxa Delgado Amo

(Emés a Ràdio Túria el 24 de febrer de 2016)