Un CEL de Dones

Fina Grau Garcia
Falla de l’Antic Molí-Les Casetes

Encara que diu que està molt nerviosa, és una dona molt valenta i vital, cosa que confirma la seua cunyada que ens acompanya, és el suport que ella necessita per a sentir-se més segura. També ha vingut Paula que, com veureu, continua amb la tradició familiar d’implicar-se en l’organització de la falla des de ben menuda.

Són falleres d’una falla d’història recent. Es va fundar farà uns quinze o setze anys.

Viu a l’Eliana des que tenia nou anys, però sempre ha estat més o menys vinculada a les falles perquè son pare ha sigut faller d’altres falles abans de fundar-se aquesta. I en l’actualitat els seus fills, les cunyades, els germans… en fi, la família sencera, estan tots en la falla.

Va tindre el plaer de ser fallera major l’any 2009 i el recorda com un moment molt important de la seua vida.

Tot i que ella participa molt de la dinàmica de funcionament de la falla,
ens explica que és tota l’agrupació que aporta allò que millor sap fer, intentant ajudar perquè la falla puga lluir al màxim i que les falleres majors puguen gaudir com es mereixen.

Parlem de com s’organitzen, però també de les emocions, els sentiments i els valors que es construeixen en la relació. Parlem dels sopars, del dòmino o el truc, dels xiquets i xiquetes i el carrer, de les comissions… en fi, d’una forma de convivència festera en la qual passar-ho bé significa construir bones relacions d’amistat.

Activitats fonamentals són l’elecció de les falleres majors i la presentació. A l’elecció s’hi presenten diverses candidates i la junta directiva decideix quina
serà la futura fallera major, utilitzant com a criteri la quantitat d’anys que pertanyen a la falla, la quantitat de persones de la família que hi ha a la comissió… Generalment, se sol fer al mes de juny i al gener es fa la presentació. A partir d’aquest moment, és la fallera major qui representa la falla en tots els actes: l’ofrena, la mascletà…

I, després de l’estiu comencen a assajar els balls i la representació per a la presentació. Una característica interessant és que aquesta s’organitza d’una forma teatralitzada, on participa tota la comissió. Ana Belén, que fa molt de temps que porta fent-ho i s’hi ha especialitzat, és la que escriu el guió i va quadrant tots els aspectes necessaris perquè l’obra integre tot el món i quede ben arrodonida. L’obra d’enguany anava al voltant de la peŀlícula Frozen. Posteriorment, fan els playbacks. Enguany els han preparat per a la gent menuda Paula Soriano, la seua neboda, i Alba Fernández. Paula ens conta que han preparat nou
playbacks i que, com a mètode de selecció de les cançons, utilitzen internet i, posteriorment elles s’inventen els balls.

Li agrada molt la indumentària valenciana i quan es vesteix es troba canviada, com si es transformara, nota que és una altra persona. Té dos vestits, un de màniga de fanal que és el de gala i que es posen per a la presentació, amb el fons daurat i no té moltes brillantors perquè a ella no li agraden, i un altre roig grana què és del segle XVIII. I, a partir d’aquests vestits, va combinant amb diferents sabates.

Una falla que ofereix altres possibilitats de passar-ho bé coŀlectivament. La música a la carpa i els diversos sopars (el de les dones, mentre els homes es queden plantant la falla; el que organitza la fallera major convidant la comissió;
el de pa i porta el dia de l’ofrena) són altres oportunitats de relació i convivència que facilita la festa.

I, acabant ja l’entrevista expressa que vol manifestar el seu profund agraïment a la comissió per tot el que feren per ella quan va ser fallera major.

Conxa Delgado Amo

(Emés a Ràdio Túria el 9 de març de 2016)