Un CEL de Dones

Mar Dolz Costa
Creixent amb els llibres

Una doneta de tretze anys que és una lectora voraç. Ha acabat primer de l’ESO a l’IES de l’Eliana i, encara que té altres aficions (li agrada molt la música i toca el piano d’ençà que tenia vuit anys), n’hi ha una altra que li arriba molt fondo i és la seua passió per la lectura. Des de ben menuda està llegint. No perd ni un minut del seu temps, en quant té una estona la podràs trobar llegint. Aquest curs ha llegit molts llibres: els obligatoris de l’institut i la meitat dels recomanats pel seu professorat. Però és que, a més a més, forma part del Club de Lectura Juvenil de la biblioteca de l’Eliana i ací ha descobert un nou filó de lectura. Perquè us en feu una idea, el passat curs va llegir uns quaranta llibres.

Em conta que llegeix perquè en sa casa tot el món llegeix. La mare, el pare i ara comença també el germà. I la mare conta que ella llegeix perquè en sa casa els seus pares i la germana eren gran lectors. No és casualitat. Però també és veritat que una escola lectora potencia aquest costum i una biblioteca que funcione, també ho fa. Al Club de Lectura el que es fa és recomanar un llibre que han llegit dels proposats per les bibliotecàries. Aquest curs han llegit sobre l’holocaust: Maus, La Ola, Quan Hitler em va furtar el conill rosa, El secret de la mare i El niño con el pijama de rayas. I això ha fet nàixer en ella l’interès pels temes del genocidi ètnic, polític i religiós. I això li fa reconèixer la importància d’haver-se apuntat al Club.

El llibre que fins ara li ha semblat més interessant ha estat Maus (un còmic) i el recomana, però també proposa, per a gent que té menys passió per la lectura, La Ola i La quinta Ola. Ha començat a indagar en la novel·la ne gra, la novel·la històrica, la d’investigació i és un camp que li obri nous camins fascinants. També intenta llegir poesia, encara que li costa un poc més perquè «desprès de llegir un poema necessite un temps de reflexió per poder comprendre’l». Ara mateix, ho intenta amb Antonio Machado.


Tretze anys molt ben aprofitats, molta cultura i moltes ganes de créixer. Un futur de saviesa.

Conxa Delgado Amo