Un CEL de Dones

Ester Fernández Martín
La força del disseny

Té vint-i-cinc anys i va ser la guanyadora aquest Sant Elies del premi de cartells anunciadors de la nostra festa. Un cartell certament senzill i clar que convocava les veïnes i els veïns a participar del tradicional sopar i de la festa posterior, a la Torre del Virrei, que tots els estius, al mes de juliol, és un punt de trobada i colofó del treball dut a terme pel CEL de l’Eliana. Ester és de Paiporta i ens conta com l’amor la va dur a la nostra comarca.
Viu a la Pobla de Vallbona, encara que diu que li agradaria vindre a viure a l’Eliana i que si no ho han fet, és per una qüestió econòmica: els pisos ací són més cars, tant el lloguer com la compra. Però pensa que el nostre poble li interessa molt, perquè té un aire molt progressista i un alt nivell cultural.

Es va sentir emocionada i molt agraïda quan es va assabentar que el seu treball havia estat elegit. Perquè la seua intenció era fer un cartell minimalista que evocara les sensacions que provoca eixa nit especial, d’una forma molt neta i simple i on la informació fora directa i clara.

Va estudiar el Grau de Disseny Gràfic que és la seua passió, encara que treballa a l’empresa familiar, que es dedica al món de la impressió i on ella fa un poc de tot, també el disseny. Va descobrir el disseny gràfic fent el Batxillerat Artístic.

Per a ella són referents molt importants dones del món gràfic que han estat significatives en la seua formació. Com Barbara Kruger, que allà pels anys seixanta va prendre consciència del paper de la dona a la publicitat, s’interessà i es preocupà per la forma en què es produeix socialment el gust pel consum i, utilitzant eslògans, pegava la volta als missatges que es volien transmetre amb la publicitat sobre la dona. I com Carolyn Davidson, la creadora de la marca Nike. Dones que han fet dissenys transgressors que han canviat el món de la publicitat. Ara s’interessa per un parell d’estudis de disseny gràfic dirigits per dones: Maria Diamantes i P.A.R.

Però Ester també té altres passions. La primera, el ball, del que diu que és l’esport perfecte. I balla i balla unes quantes hores a la setmana. La segona, viatjar. Ja sabem que el viatge és una eina fonamental per canviar les nostres mirades i comprendre el món d’una altra manera.

I com a persona inquieta per augmentar i millorar el seu saber, aquest curs va a estudiar el Màster de Secundària per poder dedicar-se a la docència i compartir amb més persones la seua gran passió: el disseny gràfic. I fer que el món de l’art estiga ben present a l’Educació Secundària.

Conxa Delgado Amo