Coses del nostre poble

Carrer Marqués de Casa Ramos

Un dels carrers principals del nostre poble, artèria principal que uneix el centre fins a l’estació, és l’ara conegut com el Carrer General Pastor. Però pocs saben que, al principi, el seu nom era Marqués de Casa Ramos.

I per què?

Doncs perquè Don Adolfo de Yanguas-Velandia i Hernández, Marqués de L’Eliana, —títol concedit per Alfons XII per la seua àmplia activitat política—, casat amb Dª Mª. Concepción Hernández i Ramos, Marquesa de Casa Ramos, va ser l’impulsor del nucli primitiu que hui és L’ Eliana. D. Adolfo, que sempre va utilitzar el títol de la seua consort, tal vegada per ser de més llinatge, compra la Masia de l’Eliana en 1947. Construeix el Palau de l’Eliana i en 1868, cinquanta-tres cases per als colons que treballaven les seues terres. No eren moltes les cases, però el nucli colonial ja tenia carrers i un d’ells, el que ens ocupa, tenia el nom de Marqués de casa Ramos. És obvi.

El carrer arribava fins al hui conegut com Marqués de Càceres. A partir d’ahí tot eren horts o pinars. No hi havia més construccions. Amb l’arribada de la República se li assigna el nom de Carrer de Pablo Iglesias i, posteriorment, amb la dictadura de Franco, es retola amb el nom José Antonio. Amb l’arribada de la democràcia passa al nom actual, General Pastor, personatge que va tindre molt a veure amb la independència definitiva de la la Pobla de Vallbona.

No estaria de més que l’Eliana tornara a retolar un carrer amb el seu nom. Per què no la de Forces Armades?

Janto Gil i Vicent Rubio (cronista oficial)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *