Un CEL de dones fent xarxa

Empar Barrachina Calduch
Ara va de bo!

Una dona agosarada. Quantes dones valentes hi ha a l’Eliana!

Però aquesta ho és especialment i, ara comprendreu per què.

Ella es va criar a la plaça del Doctor Collado a València (quin lloc tan especial, veritat?). El seu iaio va ser rellotger a València i son pare rellotger a l’Eliana. Se sent elianera perquè des de menuda és part d’aquest poble. Va viure ací molts moments d’infantesa i joventut i va acabar casant-se amb un elianer, José Vicente. El seu sogre era molt aficionat a la pilota valenciana, el seu home molt aficionat i jugador de pilota. Ho porta a la sang i, com sol passar, tant de viure i conviure les aficions es van col·lectivitzant. Tant és així que Empar és una dona que en sap molt, de pilota. I és tanta l’estima que li té que el seu fill ara està aprenent a jugar també, i ella presideix l’associació que fomenta aquest esport a l’Eliana.

En la conversa vaig descobrint com va arribar la pilota a les nostres terres, amb els pobladors que Jaume I va dur amb ell. Com el nostre company, Víctor Iñúrria, va anar a Grècia a trobar els orígens de la pilota i com va aconseguir que es fera un trinquet al nostre poble.

I també van sorgint les modalitats que s’hi juguen. Jocs que sols poden fer la gent menuda per protegir els muscles, raspall; com va evolucionant el treball, dirigit per l’entrenador, que es fa amb la xicalla…

M’arriben molt fons les raons que Empar em dona, per les quals ella pensa que la pilota valenciana és molt gran i, la primera, és que la defineix com un esport noble, d’honor, on no calen les paraules. Una mà donada és un pacte que no es trenca i no calen papers. La segona, el reconeixement de l’altre, saber valorar i aplaudir una bona jugada. La tercera, sentir-te acollida profundament quan vas a un poble a jugar a pilota o a acompanyar a qui juga. Viure la fraternitat humana en el joc i en el temps d’acollida que és tan important com el mateix moment. I la quarta, la competitivitat que es transmet és sana, es concreta en reconèixer que l’altra persona o l’altre equip ho ha fet millor que tu, sense enfadar-se, felicitant l’altre des del cor. Saber-te part d’un afer gran, encara que siga xicotet. És tan bonic el que conta i com ho conta! Com s’emociona i em fa emocionar.

Veritablement, Empar aconsegueix transmetre l’estima per la pilota, et fa comprendre i saber que forma part de la nostra història. Que els sentiments valencians també passen per aquest esport i que hem de reivindicar-la per a què no es perda al nostre poble.

Un poble que, segons conta, ha tingut rellevants jugadors de pilota, però que en l’actualitat el més rellevant és José Vicente Peris Giner Terio, el seu home, que ha dut el nom de l’Eliana per tot arreu del país.

I ací és on entra la valentia d’Empar que encapçala el naixement del Club de Pilota Ara va de bo de l’Eliana, de creació recent, el 2022, perquè no vol que desaparega l’esport que també forma part de la tradició del poble, perquè no vol que el nom de l’Eliana desaparega de la pilota, perquè vol que es mantinguen els valors humans que transmet aquest esport i creu que un Club de pilota es fa necessari i amb ell la creació d’una escola, on xiquetes i xiquets comparteixen l’aprenentatge d’un esport que cal reivindicar, que cal fer un poc més nostre. Entrenen els dijous de 18:15 a 19:15 al trinquet.

Encara que les institucions els donen suport, que als instituts i escoles es treballe, sabem que no és suficient. Perquè perquè siga un esport reconegut cal que la societat li done el valor que realment té. I per això la creació de l’escola de pilota és tan important.

L’existència d’una Federació de Pilota Valenciana, de la qual va ser president Víctor, donant suport a la creació i potenciació de les escoles, ajuda molt, però encara queda molt de camí per fer. I més en la lliga femenina, tot sabent que hi han hagut i hi ha un bon grapat de dones que es dediquen a aquest esport, hem de continuar treballant perquè, a l’Eliana, les xiquetes s’animen i vagen omplint d’alegria i joc el nostre trinquet.

Ella ha fet el gran esforç de clavar-se en un món on la majoria són homes, però estic segura que la seua manera de ser i de fer, posarà un enorme granet d’arena a l’esport elianer i valencià.

Un honor, Empar, comptar amb tu. Gràcies per l’esforç i per ser tan decidida i agosarada.

Conxa Delgado Amo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *