Rutes gastro-culturals. Tardor 2023

Viatge a la comarca dels Serrans
a la tardor

Distància des de l’Eliana a:
Alpont i aldees (Corcolilla): 1h. 13 min – 86,1 km – per CV-35
Aras de los Olmos: 1h. 29 min – 105 km – per CV-35
La Yesa: 1 h. 12 min – 86,6 km – per CV-35

Els Serrans o la Serrania del Túria és una comarca abrupta i muntanyosa situada a l’interior de la província de València, la capital de la comarca és Chelva i està travessada pel riu Túria, que discorre serpentejant per gorges estretes i congostos en algunes zones del seu recorregut, trobant-se a la part mitjana l’embassament de Benagéber; la comarca compta amb una extensió de 1.292 km., confrontant amb els contraforts de la Serra Javalambre, i la muntanya més alta del País Valencià el Pic Calderón (1838 m.s.n.m.).

Amb un ampli valor paisatgístic, molt idoni per a la pràctica de l’excursionisme, esports d’aire lliure (marxes, escalada, espeleologia, canotatge, descens de canons, rutes ciclistes (mountain bike-rutes BTT) i àmplies activitats esportives i culturals.

Amb zones d’extenses pinedes podem recol·lectar a la tardor diverses espècies de fongs i bolets, com els rovellons o rebollons, ceps del grup edulis, xampinyons silvestres, senderoles, peu blaus i altres espècies.

CCompta amb importants poblacions, algunes de les quals conserven encara el nucli històric antic de l’època de les civilitzacions, àrab, jueva i morisca, i restes de la civilització romana (Aqueducte de Penya Cortada) i fins i tot anteriors a l’època romana, declarades com a BIC o BRL, així com assentaments anteriors de l’edat del bronze, ibers (jaciments de Castellar d’Arquela, Castillejo de la Muela, Sant Bertolín, Castillarejo d’Alcotes i La Talaia) i del paleolític mitjà, com a Chelva, Tuéjar, Alpont, Aras de los Olmos.

Compté per la seva ubicació i alçada, amb punts estratègics per a l’observació astrològica, conserva cels realment foscos com a Alpont, la Yesa o l’Observatori i Planetari digital a Aras de los Olmos, declarats Reserves Starlight amb certificació d’aquesta Fundació.

Podem visitar els jaciments amb empremtes de dinosaure de Corcolilla, amb més d’un centenar d’empremtes tridàctils, i/o el de Cañada París, amb un rastre de dinosaure sauròpode així com visita el Museu Paleontològic d’Alpont.

https://alpuenteturistico.com/que-hacer/agenda/observacion-astronomica-ruta-dinosaurios-y-estrellas/

https://www.comunitatvalenciana.com/es/valencia/alpuente/experiencias/disfruta-con-los-dinosaurios-de-alpuente

Coneixerem una rica gastronomia, amb cuina típica de la comarca com l’olla xurra, l’olla de penques, la papilla, les molles i el gaspatxo serrà, acompanyat amb embotits casolans; es cultiva la vinya, especialment la boval i elaboren vins des de l’antiguitat; actualment podem degustar vins D.O. Alt Túria, del Villar de l’Arquebisbe i Pedralba, amb cellers propis en aquests pobles.

Text i fotografies: Vicent Julià Vives

Més informació:
Comunitat Valenciana-Turisme:
https://www.comunitatvalenciana.com/es/valencia/gestalgar/zonas-de-interior/los-serranos
Diputació de València: https://turisme.dival.es/destino/la-serrania/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *