Editorial. Primavera 2024

Editorial

100 anys d’Estellés

Vicent Andrés Estellés, el poeta valencià més important des d’Ausiàs March, va nàixer a Burjassot el 4 de setembre de 1924. Per això, des de ja fa uns quants anys, el 4 de setembre (o al voltant d’aquest dia) a moltes poblacions valencianes celebrem la festa Estellés (un feliç invent de Josep Lozano, inspirat per la Burns Nicht, que fan els escocesos en record del seu poeta nacional, Robert Burns). I per això, enguany que fa 100 anys del seu naixement, molts valencians de bé dedicarem tot l’any al nostre poeta (com diuen els castellans, de bien nacidos es ser agradecidos, i ausades que l’Estellés mereix el nostre agraïment).

El CEL vol participar activament en aquesta celebració. Com ja haureu vist al número d’hivern del CEL Obert, hem començat a incloure una Estellesiana, una frase de l’Estellés. Però això només és un petit homenatge simbòlic: tindrem present l’Estellés al llarg de tot l’any. Per això, quan l’associació Profundació Estellés va llançar el seu projecte Cent d’Estellés 1924-2024 i quan l’Ajuntament de l’Eliana ens proposa (a nosaltres i a totes les entitats cíviques del poble) participar en la iniciativa de l’Ajuntament de Burjassot Estellés als pobles, ens vam sumar amb tot el nostre entusiasme, perquè Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble.

Setmana Cinema i República

Al voltant del 14 d’abril, com sempre, organitzarem la Setmana Republicana. Enguany la dedicarem a recordar com era el cinema que s’hi feia i què va ser dels directors, actors i actrius, productors, guionistes, fotògrafs i tècnics que s’hi dedicaven, amb una exposició i un seguit d’actes que està comissariant el membre del CEL i gran amant del (i expert en el) cinema Pedro Uris. En aquestes pàgines trobareu el programa d’actes, en el que no faltarà, és clar, alguna que altra projecció. Us hi convidem a totes i a tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *