La gramola. Primavera 2024

Primavera, Margalida i el Sol

Pot ser que siga un tòpic gastat, pot ser la influència naïf del relat infantil, però dic Primavera i se m’apareix la paraula Margalida. I, a la paraula, l’acompanya la memòria social del primer moviment ecologista i antinuclear del País Valencià: Margalida i altres herbes, col·lectiu contra tota forma de pol·lució. Un grup del qual puc sentir-me orgullós d’haver contribuït a fundar i al qual Josep Vicent Marqués, un altre dels seus fundadors, va dedicar un sentit capítol en el llibre Tots els colors del roig. A les nostres performances les acompanyava una cançó d’All Tall, Nuclears, no gràcies: La clavaran a Cofrents / si és que remei no li’n poses,/ com són grosses, n’entren poques,/ si en vols més, para el cabàs. Cançó de l’emblemàtic àlbum Quan el mal veu d’Almansa, amb portada del pintor Manolo Boix.

A Margalida és una altra cançó de la memòria col·lectiva que, abans que primaveral, ens acosta al fosc i llarg hivern de la dictadura. Un colpidor poema que el cantautor Joan Isaac dedica a la companya sentimental del jove anarquista Salvador Puig Antich, executat a la Presó Model de Barcelona: I que amb aquesta cançó / reneixi el seu crit /per camps, mars i boscos / i que sigui el seu nom/ com l’ombra fidel/ que és nostra tothora.

Per tornar al sol de Primavera us propose una de les meues cançons preferides de The Beatles: Here Comes The Sun, de l’àlbum Abbey Road. I, si no fos per l’abismal distància social, semblaria que George Harrison, autor d’aquesta optimista cançó, li estiga dient a Margalida Bover, la núvia de Puig Antich, també destacada militant ecologista: Little darling, / It’s been a long cold lonely winter./ Little darling,/ It feels like years since it’s been here. / Here comes the sun. / Here comes the sun.

Una interessant versió en català és la interpretació col·lectiva que amb el títol adaptat de Ja surt el sol, realitzen tots els i les artistes que participen en el disc de La Marató de TV3 de 2008.

Jaume Martínez Bonafé

Enllaços:

Joan Isaac. Margalida
La Marató de TV3 de 2008 – Ja Surt el Sol – videoclip col·lectiu
Beatles. Here comes the sun
Al Tall “Nuclears? no gràcies”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *