Rutes culturals. Primavera 2024

Xàtiva (II)

Un recorregut per l’interior de la població ens mostrarà la importància d’aquesta en totes les èpoques, els seus carrers, places, fonts, cases senyorials. El nucli antic va ser declarat Conjunt Historicoartístic el 1982.

Entre els seus monuments més representatius trobem:

El Castell de la Costurera o de Bolet, fortalesa d’origen musulmà, reformat després de la reconquesta cristiana, situat sobre un turó a 759 msnm, destaquen dues torres situades al nord, una cúbica d’origen àrab i una semicircular adossada a la muralla de origen cristià, restes de diferents èpoques.

La Seu o Col·legiata de Santa Maria (S. XVI-XX) d’austera construcció, edificada sobre una antiga mesquita; a l’entrada al temple per la porta principal, figuren dues estàtues de Bronze dels Papes Calixt III i Alexandre VI, a l’altar Major hi figura una obra de Ventura Rodríguez, arquitecte molt important del neoclàssic espanyol; presideix el prevere una obra de la Mare de Déu de la Seu, de Mariano Benlliure, al seu interior es pot visitar el Museu Col·legial, amb una important col·lecció d’art sacre i destacades pintures i orfebreria gòtica, es pot pujar al campanar de 60 metres i 180 esglaons, des d’on observarem una vista esplèndida de la ciutat. Declarat el lloc de Bé d’interès Cultural.

Hospital Major de Pobres (S. XV-XVI), seu de l’Espai Borja, icona de l’arquitectura valenciana de l’època, fundat com a hospital reial per Jaume I el 1244, barreja d’arquitectura gòtica amb primícies del renaixement. L’edifici va ser afectat pel saqueig i incendi el 1707, reconstruït a primers del segle XVIII,

La cava de gel o nevera del Castell, ubicada a pocs metres de la població, al vessant Nord pujant al castell a la dreta del camí, de fàcil accés, excavada a la roca de 10 metres de diàmetre i uns 12 de profunditat, de forma circular, coberta per una volta rebaixada de maçoneria, així com les parets perimetrals rodones. Construïda a finals del segle XVII i principis del XVIII, servia de dipòsit a la neu-gel procedent de les properes caves de la Serra de Mariola.

Hospitat major de pobres

Museu de l’Almudí, Antiga llotja del blat, del segle XVI, podem veure nombrosos vestigis de la història de Xàtiva, des del Paleolític fins a l’època d’al-Àndalus.

Museu de Belles Arts, ubicat a la Casa de L’ensenyança, edifici del segle XVIII, acull aquest museu, amb obres de Ribera, Goya, Vicente López, Santiago Rusiñol, Benlliure, Antonio Miró i molts altres; exposa també destacades peces escultòriques i de pedreria. Cal ressenyar l’icònic retrat de Felip V, invertit de cap per avall, en venjança per haver ordenat l’incendi de Xàtiva el 1707.

Així com les ermites de Sant Fèlix (S. XIII); de Sant Josep (S. XVIII) i de Santa Anna (S. XVI); l’església de Sant Pere (S. XVII); la de Sant Francesc (S. XIV); la porta gòtica dels Trinitaris (S. XV), la casa natal del papa Alexandre VI (S. XVI); la Casa d’Alarcón (S. XVIII) o nombrosos palaus urbans de la noblesa setabense, de diferents èpoques.

Col·legiata de Santa Maria

A l’Oficina de Turisme, es pot contractar (excepte els dilluns), visites guiades a diversos llocs com la visita guiada dels Borgia i la seva història, visitant la Col·legiata de Santa Maria, i museus de la Ciutat, o Visita a les Torres, Coves i llegendes de Xàtiva, la visita al Castell, visites guiades pel centre històric i d’altres.

Podem fer una ruta circular de senderisme a la Cova Negra, visitant la cava de neu i el Castell, al camí d’aquest gaudirem d’una vista panoràmica aèria de la ciutat des del mirador de Bellveret, on s’ubica una escultura de bronze de considerables dimensions Arc Daurat, dedicada a la pilota valenciana, obra del Manolo Boix.

Gastronomia: Recomanem degustar el plat típic, arròs al forn, sense oblidar les diverses modalitats dels arrossos: caldós, fesols i naps, blanquet, paella… Per postres els clàssics dolços de la comarca: l’arnadí i l’almoixàvena, el primer té com a base la carbassa i el segon un dolç de procedència musulmana, elaborat amb farina, mantega de porc, ou, sucre i canyella, típic a la població, tradicionalment es preparava per dijous de carnaval, avui dia es pot degustar a les pastisseries de la ciutat.

Té un ampli repertori de diverses categories d’hotels, cases rurals i restaurants.

A visitar, festes:

Desembre: El pessebre monumental que s’instal·la a l’Albereda Jaume I del 5 de desembre al 7 de gener, amb entrada gratuïta.

Agost: la Fira de Xàtiva o d’Agost, privilegi atorgat per Jaume I l’any 1250, se celebra a a l’agost entre el 15 i el 20.

Vicent Julià

Mes informació:

Tourist info Xàtiva: https://www.comunitatvalenciana.com/es/valencia/xativa

Xàtiva: https://xativaturismo.com

Comunitat Valenciana: https://www.comunitatvalenciana.com/es/valencia/xativa/oficinas-de-turismo/tourist-info-xativa

Turisme Costera: https://turismelacostera.com/es/naturaleza/mirador-del-bellveret-xativa/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *