Editorial. Tardor 2024

Estellés la veu d’un poble

El passat 4 de setembre es compliren cent anys del naixement de Vicent Andrés Estellés a Burjassot, l’any 1924. El poeta, que va morir a València el 27 de març de 1993, està considerat un dels renovadors de la poesia en valencià en el segle XX. Estellés està valorat, des de molts àmbits, com el millor poeta valencià des d’Ausiàs March i Joan Roís de Corella.

Vicent Andrés Estellés. Imatge reproduïda de https://www.escriptors.cat/autors/andresv

Va cultivar altres gèneres literaris com la novel·la, el teatre, guions de cinema i unes memòries, però amb poca difusió. Fou l’extensa obra poètica la que podem destacar: La clau que obri tots els panys (Premi València el 1958), Les pedres de l’àmfora (guanyador dels premis Lletra d’Or i Serra d’Or Crítica de la Poesia, ambdos l’any 1975).

La seua obra més coneguda i reeditada és el Llibre de Meravelles, un viatge per la vida quotidiana de València durant la guerra civil i la postguerra.

Estellés va començar a ser reconegut als anys seixanta. L’any 1966 va guanyar el Premi de Poesia Ausiàs March de l’Ajuntament de Gandia amb el seu poemari L’inventari clement. El 1975 va rebre el reconeixement de la Carta d’Or i el 1978, Òmnium Cultural li va concedir el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Aquest guardó faria que perdera el treball al diari Las Provincias i, per això, hauria de marxar de València. Després es va traslladar a El Perelló, on començaria el seu Mural del País Valencià, una cançó a tots els pobles de València inspirada en el Canto general de Pablo Neruda, la qual adquireix especial rellevància, ja que és la seua obra més extensa i s’erigeix com a cant per a la gent, els paisatges i la cultura del poble valencià. Obra feta des del poble i per al poble.

Tant la Generalitat de Catalunya com la Generalitat Valenciana han reconegut el seu valor literari atorgant-li els sues màxims guardons, la Creu de Sant Jordi, el 1982 i el Premi de les Lletres Valencianes, el 1984. En 1994 rep la Medalla d’Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura a títol pòstum.

Ara, els pobles, en el centenari del seu naixement, volem retre-li un xicotet homenatge i ho fem amb el projecte “Estelles als pobles”

(https://www.apuntmedia.es/noticies/cultura/quaranta-municipis-participen-un-projecte-commemorar-centenari-d-estelles_1_1677386.html).

A l’Eliana dues associacions; el Centre d’Estudis Locals CEL i La Jam Poètica amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Eliana hem volgut commemorar aquesta efemèride divulgant part de la seua obra en un sopar literari que se celebrà el 28 de setembre a l’espai Al Tall del nostre poble.

Un acte obert a la participació, on vam atraure veus que recitaren, actors i actrius que interpretaren i músics que musicaren Estellés.

Comptàrem amb la participació de l’alcalde de l’Eliana, Salva Torrent i la regidora d’Educació, Eva Santafé; i diferents associacions: APLAE, Teatreliana, la UME, el Cor de l’Eliana, els Jubilats, l’Eliana Vol, Dissonants i l’Eliana foto.

Una vetlada literària en la que els assistents fórem testimonis que Estellés fou el poeta que va esdevenir la veu d’un poble.

El CEL seguirà homenatjant al fill del forner de Burjassot el proper 10 de desembre a les 19:00h. a la sala Almudena Grandes del Centre sociocultural quan presentarem el llibre Vicent Andrés Estellés, la veu d’un Poble, del escriptor i músic Pau Alabajos.

Volem destacar que amb motiu d’aquest centenari, el Ministeri de Cultura, a través de la Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura, ha volgut recordar-lo amb la publicació d’un web especialment dedicat al seu llegat, https://www.cultura.gob.es/cultura/areas/libro/mc/estelles/inicio.html, on arreplega tota la informació relativa a la vida i obra de l’autor, les activitats del Ministeri i part de l’arxiu fotogràfic familiar, que permetrà acostar la figura del nostre poeta valencià Vicent Andrés Estellés al públic en general.

Feliç Cent d’Estellés!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *