Núvol
Acaba l’estiu i comença una nova estació, la tardor, i amb ella, esperem, les desitjades pluges, i qui porta la pluja? Els núvols, i, clar, també trobem una varietat de mots en el nostre domini lingüístic per a referir-nos a eixe concepte.
Els diccionaris coincideixen:
Núvol:
- Agregat de diminutes gotes d’aigua o de cristalls de gel, suspés en l’atmosfera i produït per la condensació del vapor d’aigua. Un cel ple de núvols.
- Agrupació o quantitat molt gran d’alguna cosa que va per l’aire. Un núvol de pols, de fum…
- Cosa que enfosqueix o tapa la vista de manera temporal. Un núvol de confusió m’impedia veure la solució del problema.
-
Lloc virtual on s’emmagatzemen dades i recursos a través d’internet
Però quan busquem el terme en la meteorologia trobem, un núvol (var. núgol, nigul, núvel, nuvo, núvola) (…) és un conjunt de gotes d’aigua o cristalls de gel o tots dos alhora a l’atmosfera sobre la superfície terrestre. He trobat un parell:
Núgol. Al diari Petreraldia.com, apareix un article l’any 2014 que parla de paraules de Petrer trobades al llibre de Jordi Colomina i Castanyer “Alacantí Un estudi sobre la variació lingüística.” (Institut d’Estudis “Juan Gil-Albert, Alacant,1985, p.202-206)
Nigol. Variant dialectal pròpia de Mallorca.
Tenim moltes frases fetes amb aquesta parauleta:
Estar al núvols (distrets), estar pels núvols (car), posar pels núvols (bona opinió), viure als núvols (tot perfecte, meravellós, no viure al món real)
I unes curiositats, a Elx hi ha un restaurant que es diu Nugolat i també un licor, una crema d’anís que es diu Nugolet.
Pasqu Martínez