La Cordà
La Cordà, és una tradició profundament arrelada a la cultura valenciana, que combina elements religiosos, culturals i festius entorn de l’ús de la pólvora, en un ritu de “piromàquia” (lluita amb el foc), on les persones participants, en les diferents tipus de tir de coets, s’impregnen en una lluita costant amb el foc, amb un simbolisme d’ofrena i purificació. La nostra Cordà, que es realitzar al voltant de la Festa Major als patrons (com és costum) del municipi, està datada amb el primer document que així la reflexa en una crònica periodística de les festes al 1912 on comenten que la nit de la festa del Crist del Consol es va realitzar cordà com a fi de les festes. Un ritu que ha passat a tradició fins els nostres dies on durant la història local ha tingut moments complicats on ha estat a punt de desaparéixer però ha perdurat al llarg del temps gràcies a una combinació de factors clau que han permés la seua continuïtat, adaptació i rellevància en la vida de la comunitat local.
Un dels aspectes fonamentals que ha permés la continuïtat de la Cordà és la transmissió del coneixement de generació en generació. On a dia de hui ho ha heretat un grup de veïns i veïnes de la nostra localitat envoltats amb la “Penya del Coet” que han jugat un paper fonamental en aquesta transmissió i realització. De fet, pertànyer a una associació de coeters no sols és un honor, sinó una manera de participar activament en la preservació de la cultura i patrimoni immaterial local.
La Cordà és molt més que una simple celebració, aquesta tradició és part essencial de la seua identitat cultural. Representa un moment en el qual la comunitat s’uneix entorn d’un esdeveniment que ha sigut part de la seua història local durant segles. Aquesta connexió emocional amb la festivitat ha permés que, malgrat els canvis socials i culturals que han ocorregut amb el temps en el nostre municipi, la Cordà continue sent percebuda com un símbol d’orgull local.
Aquest sentit de pertinença ha sigut clau perquè la Cordà no s’esvaïsca en la modernitat. Al llarg dels anys, ha hagut elianers i elianeres que han sentit la responsabilitat de mantindre viva la tradició, no sols pel seu valor cultural, sinó perquè els defineix com a comunitat. Un dels aspectes que s’ha treballat i es segueix treballant és que tant els nous elianers i elianeres com els ja asentats siguen coneixedors d’aquesta tradició, puguen ser partícips en ella i sobre tot que que la tinguen com una patrimoni identitari del municipi.
Encara que la Cordà té arrels profundes en la història, la seua capacitat d’adaptar-se als temps moderns ha sigut essencial per a la seua supervivència. Això ha significat fer ajustos en diversos aspectes de la celebració sense perdre la seua essència. Un exemple clar és l’èmfasi en la seguretat. A mesura que les normatives sobre l’ús de la pólvora han evolucionat, l’organització de la Cordà també ho ha fet, garantint que es complisquen les lleis actuals sense comprometre l’espectacularitat ni la participació dels locals. La formació dels coeters i coeteres també ha sigut un aspecte clau en aquesta adaptació.
El suport institucional per part de l’Ajuntament ha sigut crucial per a la pervivència de la Cordà. Donat que no sols han facilitat els permisos necessaris per a la celebració de l’esdeveniment, i les infraestructures pertinents, sinó que també han promogut la festivitat, destacant la seua importància cultural. Aquest suport ha sigut particularment evident en la forma en què la Cordà ha estat protegida i promoguda com un element essencial del patrimoni elianer.
Un altre aspecte clau que ha assegurat la continuïtat de la Cordà és la cohesió social que genera. Aquest esdeveniment no és simplement una festa on els participants són observadors passius, sinó que involucra activament a la comunitat. Tant l’organització com l’execució de l’esdeveniment requereixen la col·laboració de nombroses persones, des dels coeters fins als veïns que participen en els preparatius i les celebracions.
La participació activa de la comunitat genera un sentit de pertinença i responsabilitat col·lectiva, la qual cosa assegura que tots s’involucren d’alguna manera per a mantindre viva la tradició. La Cordà, en aquest sentit, enforteix els llaços socials dins de la comunitat, i aquesta mateixa cohesió actua com una força que protegeix la tradició enfront dels canvis.
La Cordà és un patrimoni immaterial local que ha perdurat al nostre poble gràcies a una combinació de tradició, identitat cultural, transmissió intergeneracional i adaptabilitat als temps moderns. i tenim un compromís no sols per part de la institució local (que és molt important) sinó també per part de la societat elianera que ha de seguir treballant per a la seua realització i conservació per a que continue sent un símbol vibrant de la cultura valenciana i elianera.
J. Enrique Martínez Escrivà