Rutes valencianes. Tardor 2024

Alpuente i els seus llogarets
(Alpuente y sus aldeas)

Sortim de l’Eliana i per la CV-35 o pista d’Ademús, arribarem fins a Titaguas, on ens desviarem a la dreta per la CV-345 fins a Alpuente, hem recorregut 80 km, i ens portarà una hora amb vehicle turisme, estem a la comarca dels Serrans, al límit de Terol.

Al seu terme municipal hi ha 15 aldees, amb escassa població o utilitzades com a segones residències. Alpuente y las aldeas hi són situades a més de 1000 msnm.

Poble històricament molt ric pels seus llegats, poblat des de l’edat del bronze, ibers, romans i musulmans que van formar part de l’Al-Àndalus amb regne independent de Taifes amb la dinastia Banu Qasim, a l’ any 1009 i que posteriorment fou conquerit pels Almoràvits el 1106.

Alpuente va ser conquerida primer pel Cid i posteriorment per les tropes de Jaume I, controlada pels almogàvers d’Abu Zayt el 1171, declarant-la vila reial amb assistència i veu a les Corts Generals del Regne de València, s’hi van celebrar dues sessions de Corts Reials, els anys 1319 i 1383.

Va ser punt fort i estratègic a les Guerres Carlistes, per la seua ubicació com a zona de pas entre Aragó i València, en els enfrontaments van ser destruïts els seus dos castells.

El nucli de la població manté el traçat medieval del nucli antic, amb els seus dos castells.

Conta amb un valuós valor natural i cultural. Una època ideal per visitar les seves terres és la tardor, on podem veure la diversitat del seu arbrat, el canvi de color de les fulles, recol·lectar bolets a les pinedes, fer caminades per la muntanya i visitar els seus cellers locals ja que és època de la verema.

Podem realitzar visita i recorregut de la població que conserva el seu traçat i construccions medievals, visita als dos castells, església de la Mare de Déu de la Pietat, l’Església de Corcolilla, ermites, horts medievals, séquia mare, fonts i safareigs, aqüeducte dels Arcs, visita a les seues aldees, rutes de senderisme i de BTT, el Museu Paleontològic i el de Recuperació Paleontològica, les empremtes de dinosaures a Corcolilla i Cañada Paris i el Museu Etnogràfic.

Cada any, al mes d’octubre, s’organitzen les Jornades Paleontològiques de cap de setmana, amb tallers, visita al museu, a l’Aula de Recuperació, al jaciment d’empremtes de dinosaures i visita guiada a l’escull juràssic de La Torre:

https://alpuenteturistico.com/jornadas-paleontologicas/

Una ruta que no hem de deixar de recórrer és la del savinar, aquesta part de l’aldea de la Torre fins a la Cañada Pastores i els seus entorns; discorre entre savinars centenaris ja molt propers a la Serra de Javalambre, situats a més de 1000 msnm, aquest recorregut és molt còmode doncs recorre antigues vies pecuàries. Podem comptar amb visites amb guies locals:

https://www.comunitatvalenciana.com/va/experiencies/ruta-dinterpretacio-paisatgistica-del-savinar-dalpuente o . https://invesrural.es

Degustarem la seva gastronomia als Restaurants La Hoz, Restaurant Victòria o el Mirador El Portillo, ubicats a la població.

Informació local: https://www.comunitatvalenciana.com/es/experiencias/ruta-de-interpretacion-paisajistica-el-sabinar-de-alpuentehttps://invesrural.es

Text i fotos: Vicent Julià Vives

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *