Rutes culturals valencianes. Hivern 2024-2025

El Parc Natural de la Tinença de Benifassar,
un Refugi de Biodiversitat – Natura i biodiversitat

Ubicat a la comarca dels Ports, al nord de la província de Castelló, és un espai protegit que destaca per la seua excepcional biodiversitat, la seva singularitat geològica i el seu gran valor històric i cultural. Amb una extensió de més de 13.000 hectàrees, el parc ofereix un entorn de natura verge, on s’entrellacen paisatges de muntanyes escarpades, boscos densos i valls fluvials, és un complex geològic de formacions calcàries que, al llarg de milers d’anys, ha donat lloc a un paisatge espectacular, amb alts pics, canons profunds, barrancs, coves, creant un refugi tant per a espècies autòctones com per a aquells que busquen gaudir de la tranquil·litat de la natura. Convenientment protegit forma part de la Xarxa Natura Es troba dins del Sistema Ibèric del País València.


Travessat pels rius Sénia i Servol, comprèn una àmplia zona muntanyosa entre la unió de Tarragona, Terol i Castelló; abruptes serres que van des dels 400 fins als 1300 m. d’altitud, una zona d’àmplia biodiversitat amb una àmplia i variada fauna i flora, albergant carrascars, rouredes i pi negre a les parts de més altitud.

Amb una existència de fauna molt variada, les més representatives la cabra hispànica, el voltor comú i l’aufrany, hi ha dues Reserves de Fauna i dues Microreserves especialment protegides amb existència del cranc de riu autòcton i la papallona lluna o isabelina i les diverses rapinyaires que nien i sobrevolen l’àrea. Flora d’especial interès o endèmiques, com la carnívora grasella tortosina (Pinguicula dertosensis) o l’arenària (Arenaria conimbricensis).

Una àmplia existència de rapinyaires, depenent de les diferents zones d’ocupació i altura, diverses espècies d’àligues reials i culebreres, el voltor comú, el falcó pelegrí i el trencalòs, que des de l’any 2017 en què va ser introduïda una parella, i posteriors amb altres introduccions s’ha aconseguit recuperar el seu hàbitat a la zona.

Hi ha altres espècies d’avifauna com el martí pescador, la merla aquàtica i espècies passeriformes d’altimuntanya. Al lloc hi ha al Centre de Recuperació de fauna “Forn del Vidre”.

Llocs a visitar:

Centre d’Interpretació del Parc: Situat al Ballestar (Castelló), C. Trascasa,2 Telef. 964 715 720-650 412 497 de 9 a 14h. S’ha habilitat per exposar i explicar l’entorn del Parc, amb personal que atén diàriament el lloc.

Monestir de Santa Maria de Benifassà: Conjunt monàstic que compta amb edificacions de diferents èpoques des del segle XIII al XVI, fundat per Jaume I, on s’aprecien elements del romànic tardà i del gòtic. És un convent de monges cartoixes de clausura, per la qual cosa només es
pot visitar l’església, del segle XIII, els dies dijous de 13 a 15 hores, i és visita gratuïta.

Les pintures rupestres llevantines a La Cova dels Rossegadors: Situada al costat de la presa de l’embassament d’Ulldecona. unitats representades, destaquen les escenes de caça, amb figures humanes i arquers, escenes de domesticació i recol·lecció, així com representacions d’animals: cabres, cèrvols i porcs senglars.

Pantà d’Ulldecona. L´embassament disposa de diverses zones per passar el dia, entre elles “Àrea Recreativa Ombries de Benifassà”, així com recórrer caminant els dos braços de l´embassament, per camins degudament senyalitzats, i on podrem aparcar el vehicle per gaudir d´aquesta bella zona, en plena naturalesa, es poden practicar esports d’aigua a les zones senyalitzades.

Rutes d’excursionisme: Dins de les 26.000 ha del parc i el seu entorn hi ha una extensa xarxa de senders de muntanya, entre els quals es poden destacar els trams del GR-7 que van pel refugi de Font Ferrera. També hi ha marcades diverses rutes: una volta per l’Embassament, el Portell de l’Infern i el Salt de Robert, els boscos del mas de Boix, penyal de l’Àguila i Mines de Ferro, la Ruta del Maquis.
Una excursió còmoda és la que va de Fredes al Portell de l’Infern, on veurem des de dalt, una àmplia panoràmica dels Ports i de l’embassament d’Ulldecona, recorrent bells paisatges, tornant pel mateix camí. Dificultat: mitjana-baixa.

  • El Pi Gros del Retaule i el Faig Pare del Retaule: (Arbres monmentals protegits- Reserva Natural arcial Fageda dels Ports): En passar el pont sobre el pantà, direcció a Fredes, agafarem la pista a la dreta que naix al mateix pont, s’aconsella efectuar el recorregut amb cotxe tot terreny; passat aquest i continuant ens portarà fins al pic Catinell, on acaba la circulació de vehicles; per la mateixa caminarem 3 kms.fins al Pi Gros i la Font del Retaule, continuant a poca distància agafarem un camí a la dreta, senyalitzat, uns 3 kms fins al Faig Pare.

Centre d’Interpretació del Parc: https://parquesnaturales.gva.es/va/web/pn-tinenca-de-benifassa
TOURIST INFO TINENÇA DE BENIFASSÀ -C/Major, 10 La Pobla de Benifassà 977 729 036
mail: benifassa@touristinfo.net

Text i fotografies: Vicent Julià Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *