CEL Obert núm 8 Poltrona

La poltrona de llegir
Breu història de gairebé tot, de Bill Bryson

Benvinguts. I felicitats (...). Arribar aquí no ha estat gens fàcil, ja ho sé (...). Per començar, perquè siguem aquí ara mateix, bilions d'àtoms a la deriva es van ha- ver d'acoblar no se sap ben bé com d'una manera com- plicada i estranyament servicial per crear-nos.
La poltrona de llegir

Benvinguts. I felicitats (…). Arribar aquí no ha estat gens fàcil, ja ho sé (…). Per començar, perquè siguem aquí ara mateix, bilions d’àtoms a la deriva es van haver d’acoblar no se sap ben bé com d’una manera complicada i estranyament servicial per crear-nos. És una disposició tan especialitzada i particular que no s’ha provat mai abans i només es produirà aquesta vegada. Els propers anys, en un període extens, aquestes partícules diminutes participaran de bon grat en tots els milers de milions d’activitats hàbils i cooperatives necessàries per mantenir-nos intactes i permetre’ns experimentar l’estat summament agradable però sovint no prou valorat que anomenem existència. Resulta força misteriós, per què els àtoms es prenen tantes penes.

Així comença, amables lectors del Cel obert, la Introducció al llibre que tinc el plaer de suggerir-vos com a lectura perfecta per al –dissortadament– més que probable re-confinament que alguns s’entesten a fer-nos empassar. No us acovardiu de les 500 pàgines que us presente: el llibre s’ho val. Llegint-lo, experimentareu en viu tant la validesa de la constatació amb què Aristòtil inicia la seua «metafísica« («L’home té naturalment el desig de saber») com la punta que li trau Umberto Eco, a eixa afirmació, en suggerir, en «El nom de la rosa», que fins i tot el seriós filòsof, en fer-lo autor fictici d’un tractat sobre la comèdia, podia experimentar el plaer de riure. El somrís còmplice i la carcallada franca i oberta us sorprendran ben sovint en molts racons i en multitud de detalls d’aquesta ben documentada, solvent i fresca aproximació a la història de l’Univers i de la vida, i a l’esforç, a les troballes i als encerts –i també a les marrades– dels científics que se n’han ocupat. No té desperdici, el llibre: és tota una deliciosa desfilada dels centenars i centenars d’hòmens i dones –des dels més genials i reconeguts fins als més modestos i inesperats, des dels més altruistes fins als més gasius o problemàtics, però tots igualment imprescindibles– que han vingut i venen lligant i teixint la xarxa de coneixements fonamentals que hui constitueixen la nostra visió del delicat i fràgil món físic i orgànic on ens movem i existim. Aquest llibre és, si voleu, un poc com el germà major, ja ben crescut i adult, de “La història més bella del món” que us vaig presentar anteriorment. Bill Bryson ens ofereix, a més, abundants notes a peu de pàgina per capítols, una extensa bibliografia (en anglés) i un copiós índex analític i onomàstic. Bon profit, i a passar-vos-ho ben bé llegint-lo.

«Breu història de gairebé tot». Bill Bryson
Trad. de Joan Solé. La Magrana. Barcelona, 2012
Antoni Ferrer