Editorial (CEL Obert número 10, primavera de 2021)

Editorial

Aquesta primavera el CELOBERT el dediquem a la dona. Sí, per això del 8 de març.

Aquest dia té una simbologia molt especial i important per a moltes de nosaltres, les dones. Perquè és un dia per eixir al carrer a dir que el món també el fem nosaltres i, fent-nos presents, volem mostrar la nostra capacitat d’estimar-lo i cuidar-lo.

We Can Do It!. J. Howard Miller, 1943

En un principi semblava que era un dia per reivindicar, més aviat, qüestions d’igualtat econòmica i de poder, però el que s’ha fet palès al llarg del temps és que darrere d’eixes idees n’han anat sorgint d’altres que, també formen part del món de les dones, que són nostres, però que les volem compartir. Estem parlant de reconèixer i fer valdre allò que les dones han fet quotidianament al llarg del temps: la cura de la terra, la cura de les persones, la costura, la tradició oral, l’empatia, el diàleg… Molts aspectes de la vida sociocultural d’un poble, i també del nostre, que han anat fent camí i que ara comencen a surar per damunt d’altres que fins ara han estat més valorades socialment.

Empoderar-se, sembla una paraula de moda, d’ús molt generalitzat. En realitat a nosaltres ens agradaria que aquesta paraula també arribara a la història, a la cultura i a la societat i que fórem capaços de reconèixer, realçar i fer públic tot el que les dones de l’Eliana fan pel poble. Que és molt. I hem volgut augmentar els nostres objectius creant, com ja anunciàrem al CEL OBERT d’hivern, una Comissió de la Dona al CEL. A la qual convidem des d’ací que s’apunten totes aquelles persones que pensen que al nostre poble podem anar millorant moltes coses amb mirada de dona. Perquè totes ens sentim reconegudes, perquè ens sentim imprescindibles, perquè ens sentim valentes, perquè ens sentim vives i perquè tenim moltes ganes de deixar a les nostres filles i i als nostres fills un món, i un poble, més net, més just i més habitable.