Premiats en paritat
Aquest any 2020 tan estrany, diferent i difícil, estaria molt bé que l’acabàrem parlant de paritat, d’igualtat i de trajectòries paraŀleles.
Parlar de premis atorgats en aquest any sona una miqueta surrealista dins la voràgine que estem vivint, però si, a més, els guardons que s’atorguen són per a premiar les Arts Plàstiques, encara podríem dir que són més meritoris.
Acabem un any amb la confiança dipositada en aquest 2021 que comença, esperem que vinga ple de possibles solucions a aquest remolí que estem vivint. La millor notícia seria tornar a viure amb menys pors de les habituals i poder reiniciar les activitats culturals omplint-nos d’emocions i gaudir de les arts plàstiques, és una de les coses que més enyorem en aquesta situació tan difícil.
Totes i tots hem gaudit i hem participat de les múltiples accions que -a través de la cultura i de les seues possibilitats- hem pogut experimentar.
Cal reconèixer el valor de la cultura, del que ens aporta i dels beneficis que obtenim gaudint-ne.
Així doncs, avui des d’aquí ens toca alegrar-nos, celebrar, valorar i aplaudir els guardons atorgats a dos artistes plàstics, dos valencians, una de naixement i un altre d’adopció.
El Premio Velázquez de las Artes Plásticas 2020, un guardó de caràcter internacional, per mitjà del qual s’atorga «el reconeixement institucional a un creador l’obra del qual sobresurt amb especial significació en l’àmbit de les arts plàstiques, per la totalitat de la seua obra», enguany ha premiat la trajectòria de Soledad Sevilla.
El Premio Nacional de Artes Plásticas 2020, ha estat concedit enguany a José María Yturralde. Aquest premi suposa «el reconeixement de la societat a les persones com a recompensa per la meritòria labor dels guardonats, que amb la seua creació artística contribueixen a l’enriquiment del patrimoni cultural d’Espanya».
Tots dos premis no sols han tingut en comú que són anuals i que premien els mèrits dels artistes plàstics, també tots dos protagonistes van coincidir en el temps i tenen trajectòries i estudis analítics similars.
Soledad Sevilla (València, 1944) Professora de Teoria i Història de l’Art Contemporani a la Universitat Complutense de Madrid, ha estat la sisena dona a aconseguir aquest premi. El jurat ha reconegut el seu paper com a «pionera en l’experimentació amb els llenguatges en el Centre de Càlcul» i la seua labor entre la pintura i la instaŀlació.
José María Yturralde (Conca, 1942) ha desenvolupat la major part de la seua carrera artística i educativa a València, Director del Departament de Pintura en la Universitat Politècnica de València, Doctor en Belles Arts i Acadèmic de Número de la Reial Acadèmia de Sant Carles. El jurat ha reconegut la seua trajectòria «Amb un alt nivell d’experimentalitat entre art i ciència, en la qual destaca la seua labor de recerca dels paràmetres matemàtics al costat dels artístics».
Tots dos units artísticament des de finals dels anys 60 quan aquests coŀlectius artístics tenien com a objectius vincular l’art a la ciència, a la societat moderna i als seus progressos.
Soledad Sevilla està vinculada a aquests coŀlectius artístics inicials d’avantguardes que van començar a l’època de la dictadura franquista a la ciutat de València, José María Yturralde també. Coŀlectius que van impulsar l’abstracció valenciana, nuclis de recerca, creació, experimentació, resistència i compromís polític i cultural.
Tots dos van formar part de les recerques als anys 60 del Seminario de Generación Automática de Formas Plástiques del Centro de Cálculo de la Complutense de Madrid, van experimentar sobre les relacions de formes d’ordre geomètric, espais de llum, matèria i ordre, derivant des d’aquesta recerca espacial i a través de les seues obres i instaŀlacions fins a aconseguir despertar l’emoció de l’espectador, i la bidiomensionalitat d’una obra per mitjà de geometries de llum i color.
Gaudim en aquesta fi de 2020 amb l’obra de Sevilla i Yturralde, de la seua llum, de les seues geometries, dels seus espais fugaços i de les seues estructures voladores.
Que aquests dos guardons servisquen de reconeixement al valor de la cultura, a la riquesa de l’art abstracte valencià, no sols dels premiats, aplaudim també a Sempere, Juana Francés, Michavila, Teixidor, Anzo i Monjales, a la gran Escola de l’Abstracció Valenciana, reconeguda avui aquí.
Reyes Belvis
Soledad Sevilla. Instaŀlacions
Soledad Sevilla. Pintura
José María Yturralde. Llum, color
ENSO.
Paraula japonesa que significa cercle, relacionat amb el Zen, simbolitza l’univers, l’infinit, el buit.
José María Yturralde. Sèrie Figures Impossibles
José María Yturralde. Estructures Volants