Nit de Sant Elies 2018

nit-de-sant-elies-2018

Onzena edició de la nit de Sant Elies celebrada al marc incomparable de la Torre del Virrei. Des de ja fa uns quants anys, celebrem aquest acte, realment, la nit de Sant Elies, el 20 de juliol.                                                                                             Amb aquests premis, el CEL reconeix persones i associacions que amb la seua tasca contribueixen a la recuperació de la història i el patrimoni i la vitalitat cultural del nostre poble. L’acte va estar presentat per dos dones, Cristina Corral i Neus Fuster,mare i filla i membres del CEL.

Enguany, en l’apartat dels guardons a col.lectius, hem volgut reconèixer dues associacions que comparteixen l’amor per la literatura. Les dues són presidides per dones i les dues mostren un tarannà cosmopolita, solidari, inclusiu i participatiu: El Club de Lectura i la Jam Poètica.                                                                                                                                                          Parlem de dos grups de persones que fan de la lectura una activitat col.lectiva. Llegir sembla un acte personal, íntim. De fet, quan diverses persones llegeixen un mateix llibre, cada lector llig un llibre distint. I, en part per això, per compartir aquesta visió particular de cada llibre, va nàixer, ja fa més de tretze anys, el Club de Lectura.

El Club de Lectura de l’Eliana, que presideix Júlia Serra i coordina Lorena Barroso, va molt més enllà de llegir llibres. Les seues sòcies (i els seus socis, que també n’hi ha algun) han llegit més de tres-centes obres, han examinant arguments, descobert històries, paratges, autors… en aquest procés alhora íntim i col.lectiu que és la lectura.                             Han creat diversos espais culturals, com ara, «un rato de rima» on lligen i analitzen poemes diversos, «Literatura con denominación de origen» dedicat als autors que són veïns de l’Eliana, «libros en pantalla», sobre literatura portada al cine… han commemorat els aniversaris del quixot i cien años de soledad…

Com associació compromesa amb la cultura, ha participat activament en qualsevol activitat, sempre que les institucions, locals o d’altres llocs, els ho han demanat: al dia del llibre, a la setmana de les lletres valencianes del CEL, a fires, trobades, etc. Ens han delectat amb les seues lectures públiques i la seua participació en espectacles diversos, com ara a l’homenatge a Gloria Fuertes, amb guió original de Lorena, i la participació de Teatreliana, el Cor de l’Eliana i la Jam Poètica. I la seua activitat ha servit d’exemple perquè es creen clubs de lectura a Llíria, a la Pobla i a Sant Antoni.

Per la seua llarga i consolidada trajectòria en el foment de la lectura i en la coordinació d’actes i d’activitats al voltant de la literatura…                                                                                                                                                                                                   Premi Nit de Sant Elies 2018 al Club de Lectura de l’Eliana. Cristina: Recull el premi Lorena Barroso i Júlia Serra. Lliura el premi Jordi Garcia.

La Jam poètica. Gràcies a l’empenta pròpia, personal i ben especial de Maribel Fuertes, va nàixer la Jam Poètica de l’Eliana. Maribel ho recordava en la cel.lebració del 5é aniversari amb aquestes paraules:

“Un día de marzo, del 2012, una ilusión que tuve, un sencillo proyecto, un sueño se hizo realidad y la Jam celebraba su primera tertulia-recital.”

La Jam va ser fundada, precissament el dia mundial de la poesia del 2012, per Maribel Fuertes, com a presidenta, i altres quatre dones, Dora Hernández, Begoña Albert, Teresa Badenes i Pura Peris, la presidenta actual.                                                  Ja fa sis anys que la Jam recorre els locals d’oci del poble, una vegada al mes, mostrant la seua estima per la poesia a les sesions «JAM en viu». A més a més, de tant en tant, ens ofereix actuacions monogràfiques.                                                            La Jam ve participant en distintes activitats culturals i cíviques del poble: al dia de l’Alzheimer, al dia del llibre, a la setmana de les lletres valencianes del CEL. I també col.labora amb altres associacions, com ara el Ateneo Blasco Ibañez de València, el col.lectiu comarcal Lletraedeta o l’associació cultural Tres Forques de València, on recentment ha participat a l’homenatge a Vicent Andrés Estellés.

Al llarg d’aquests anys, diversos membres de la Jam han publicat més de dotze llibre, sobre tot, de poesia. I, amb motiu del seu cinquè aniversari, ha editat un disc amb una selecció de poemes de la Jam, musicats pel mestre Andreu Soler i interpretats pel Cor de Cambra de l’Eliana. Per estimar la poesia, per fer-ne una eina de convivència, de reivindicació, per la seua participació en la vida cultural i cívica del poble i de tot el país…

Premi Nit de Sant Elies 2018 a la Jam Poètica de l’Eliana. Recullia el premi Maribel Fuertes i Pura Peris. I lliurava el premi Toni Ferrer.

Paco Coll i Soler (Immemoriam) I per acabar arribà el moment més emotiu, l’homenatge al nostre estimat Paco.

Paco ha faltat, i això ens ompli de dolor. Però no és només per això que el reconeixem. Poques persones mereixen el premi Nit de Sant Elies tant com Paco Coll.                                                                                                                                                               Del seu pas pel Seminari li venia una sòlida formació cultural (i el malnom de Paco el Vicari).Paco era culte en el sentit formal del terme, però també un gran coneixedor i amant de la cultura popular i de les tradicions valencianes i, molt especialment les de l’Eliana. Professor d’anglès de professió, Paco contava històries, feia ràdio, escrivia i in- ventava esdeveniments, proposava reptes, com ara, fotografiar tots els dimecres de l’any el mateix carrer, a la mateixa hora, per veure com canviava la llum del poble segon les estacions. O s’obstinava a fotografiar totes les llunes plenes de l’any per veure la distinta lluminositat.

 Era perfecte, com a membre del CEL. Coneixedor de les tradicions i la historia del poble, preocupat per la defensa del patrimoni i sempre a punt per participar en les nostres activitats. Sempre rialler, xarraire, ocurrent… igual presentava un acte solemne com s’ar- rancava a cantar “ojos verdes” (de la Piquer) a duo amb Pasqu.

 Per la seua estima pel poble, pel seu treball incansable en favor de la cultura popular, de les tradicions, pel seu esforç en la preservació del patrimoni i la història de l’Eliana, i per la seua tasca admirable com a membre del CEL,

Premi Nit de Sant Elies 2018 a Paco Coll i Soler. Recull el premi Pasqu Martinez. Lliura el premi el president del CEL, Rafa Desco.

I acabem, com sempre, amb l’actuació musical d’un grup valencia. Per sort, ja fa molt de temps que la música folklòrica i tradicional valenciana agafa un nou impuls, amb recuperació i renovació, que són els ingredients per mantenir viva la cultura tradicional. El grup que ens acompanyava aquesta nit n’és un exemple. Fan allò que Vicent Torrent anomena riproposta: fer servir melodies de nova creació i d’altres tradicionals, però adaptant-les als nous temps.

Gaudeixen, i ens varen fer gaudir, tocant, cantant i ballant allò que culturalment és nostre, o fem nostre. Un plaer escoltar i ballar amb Tirant de Rondalla o Trompa i Fil. 

Resultà ser una nit Màgica!!!

37539360_1988190101214605_595526245274353664_o

Aquesta entrada ha esta publicada en Cel. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.