La gramola (Hivern 2022-2023)

Marala: la subtilesa de tres dones acaronant la poesia, la cançó i la cultura popular

La catalana Selma Bruna, la valenciana Sandra Monfort i la mallorquina Clara Fiol formen un grup de música d’arrels tradicionals de la mediterrània a la qual incorporen una relectura actualitzada i molt personal amb especial cura de la polifonia. El seu nom artístic -Marala- es correspon amb un poema de Miquel Martí i Pol musicat al seu primer àlbum A trenc d’alba (2020): Voldria tenir un llagut / i una casa a la muntanya; /poder encendre un flam al vent/ i un altre flam a la calma; (…)

Una barreja de guitarres amb diferents instruments de percussió acompanyen unes veus valentes, virtuoses i atrevides interpretant cançons, gairebé totes pròpies, inspirades en revisions de cants de batre, tonades sefardites i laments de guerra; encara que el seu debut discogràfic inclou versions musicals de poemes com Corrandes de Lluna de Maria Mercè Marçal i Cançó de Miquel Martí i Pol, que a l’escenari s’intercalen amb explicacions fresques i alhora implicades en el feminisme, la cura del patrimoni o la crítica social.

El grup, amb només tres anys damunt dels escenaris, ha obtingut els següents premis:

  • Premi Enderrock de la música Balear atorgat per la crítica al Disc Revelació de l’Any.
  • Premi Ovidi al millor disc de Folk.
  • Premi Carles Santos Millor Disc de Música Tradicional.
  • Accèssit premis Terra i Cultura al millor poema musicat per Cançó.

A YouTube i a altres xarxes socials trobareu ampla representació del seu repertori. A mi m’agrada particularment El llenguatge dels cossos tal com la interpreten al Festival Llavors 2021 https://youtu.be/W4wf1VLqyfw. Tenen una versió extraordinària de la cançó Txoria txori del cantautor basc Mikel Laboa. Al País Basc, també van participar en la commemoració del bombardeig de la ciutat de Gernika oferint un concert dins el búnquer d’Astra, el mateix espai on, vuitanta-un anys enrere, s’hi havien refugiat els habitants de Gernika fugint de les bombes i l’horror. Aquí van fer una versió de Corrandes de Lluna, del que trobareu un fragment en aquest enllaç:


https://youtu.be/GKaNlv5Qsl0

Jaume Martínez Bonafé