Ja ha començat l’any Fuster

Cent anys del naixement de Joan Fuster.

L’assagista de Sueca, el més influent de la segona meitat del segle XX al País Valencià i fora d’ell, va nàixer el 23 de novembre de 1922 i enguany diferents institucions: Generalitat Valenciana, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Centre d’Estudis Locals de l’Eliana, celebrarem el seu any amb diversitat d’activitats.

Fuster s’emmarca dins d’una tradició humanista adaptada a la modernitat. Va cultivar l’aforisme i l’assaig. Va mantindre una decidida actitud pública per les llibertats democràtiques, especialment des de l’àmbit valencià. Relacionat amb el món acadèmic, va ser professor i després catedràtic de la Universitat de València. Va ser membre de l’Institut d’Estudis Catalans, del Consell Valencià de Cultura i de la Institució Valenciana d’Estudis i Investigació, així com director de l’Institut de Filologia Valenciana.

Entre els nombrosos guardons literaris i cívics que va rebre destaquen el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi de les Lletres del País Valencià, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, el títol de fill predilecte de Sueca i, pòstumament, l’Alta Distinció de la Generalitat.

Ja podem dir: «Ha començat l’any Fuster!».

Rafa Desco

https://www.escriptors.cat/autors/fusterjoan/portic