La mort no fou natural. Guillem Agulló, la lluita continua
Amb només dues setmanes de diferència, Burjassot es cobria d’un dol trist i amarg, eren morts Vicent Andrés Estellés i Guillem Agulló; molt amarg, car la mort d’un d’ells no fou natural. No, a Guillem l’assassinaren a Montanejos un grup d’extrema dreta i, per molt que al judici es digués que va ser «una baralla de joves», la història ha mostrat que va ser un assassinat polític.
Efectivament, enguany fa 27 anys que un escamot feixista va assassinar a Montanejos el jove militant de Maulets de Burjassot. L’estètica antiracista del jove va ser suficient per ser assaltat i apunyalat a la Plaça Major de Montanejos, l’11 d’abril de 1993. El que avui seria qualificat com un delicte d’odi, en definitiva un atac a l’essència de la democràcia, un crim contra la llibertat, en aquells temps l’autor material de l’assassinat de Guillem va acabar complint únicament quatre anys de presó, al ventosa –malnom d’aquest neonazi assassí de Guillem- li va eixir barat.
Malauradament, Guillem Agulló no va ser la primera víctima de l’extrema dreta al País Valencià. Un 6 d’octubre del 1977 a Alacant assassinaven Miquel Grau, un jove militant comunista. El seu delicte? Estar enganxant cartells de La Diada nacional del 9 d’octubre. El seu assassí? un militant de Fuerza Nueva.
Han passat vint-i-set anys plens d’amenaces, d’assajament a la família de pintades a les cases, d’impunitat front als crims, però les veus continuen alçant-se front els insults i els atacs d’odi de l’extrema dreta que tracta de continuar dominant amb la por. D’aquestes veus, dos tasts imprescindibles, dos bones notícies per un país molt acostumat a oblidar de seguida el seu passat: el film la mort de Guillem, peŀlícula que narra l’assassinat del jove de Burjassot, el judici dels seus assassins i la lluita dels pares per recordar la figura del seu fill i la noveŀla Guillem, de Núria Cadenes, llibre que pretén en paraules de l’autora mantindre «la memòria inesborrable de Guillem Agulló». Perquè la mort no fou natural, a Guillem l’assassinaren. La lluita continua.
Pura Peris