COSES DEL NOSTRE POBLE

Losino, els malnoms i els cacics

De vegades, és molt més important el sobrenom o malnom pel qual et coneixen al teu poble que el cognom. De Josep Pérez o Joan Garcia n’hi ha molts, però si especifiques que busques Josep el Tallapins o Joan el Tallarrós, de seguida t’indicaran on el pots trobar i la història de tota la seua família si ve al cas.

Ací , a l’Eliana, tots coneixen la benvolguda família dels Losino. Inclús, un d’ells, utilitza este sobrenom per anomenar orgullosament la seua banda de rock.

Però pocs saben que este malnom o sobrenom (apodo en castellà) ve del tio Lucindo Desco March, que vivia a la Torre de Babà a principis del segle passat. Torre que és coneguda també pel nom de Trigona, Calderona, Tamarit… segons el propietari. Actualment la coneixem com Torre del Virrei. Lucindo vivia en la casa número 17 de la Torre i, com el seu nom era difícil de pronunciar, la gent començà a dir-li Losino. I Losino es va quedar ell i tota la seua descendència que va ser molta.
Anècdotes vàries en tenia este personatge que demostren el seu caràcter valent i rebel front al caciquisme dels amos de l’època que li tocà viure. Segons consta en el diari La Correspondencia de Valencia del dia 18 de juny de 1914, el tio Losino entrà en terres del senyor per a caçar guatles amb xarxa i va ser sorprès pel guarda rural el qual l’instà que abandonara eixes terres. Losino es nega. El guarda insisteix. Losino, cabrejat, s’abalança damunt d’ell intentant desarmar-lo. El guarda demana reforços i, a la fi, la Guàrdia Civil s’emporta Losino detingut al jutjat.

Històries quotidianes d’altres temps i que, en estos dies d’ara, es repeteixen. Sense guatles ni guardes; però amb subtils xarxes que, ara, ens empresonen a nosaltres. La ràbia de Losino per la injustícia i la impotència, és també la nostra.

Janto Gil i Vicent Rubio (cronista oficial de l’Eliana)