Un CEL de Dones. Patrimoni i Dona

El Centre d’Estudis Locals CEL de l’Eliana, com ja sabreu els qui agafeu aquest llibre a les vostres mans, és una associació cultural que treballa per la defensa del patrimoni cultural i social del nostre poble al mateix temps que treballa per fer possible que la nostra llengua, com a element de cultura, continue viva.

Som un grapat de persones que unides per aquestes idees, portem endavant diferents projectes. Entre altres, l’edició d’una revista trimestral, “Cel Obert”. I dintre d’ella hauràs observat que existeix permanentment un article en el qual, sota el títol “Un Cel de Dones”, Conxa Delgado i Amo ha anat entrevistant diverses dones del municipi. Ha estat i és una manera de fer història del nostre poble. De fer patrimoni cultural i social i de mantindre viva la nostra llengua.

Conxa ens apropa a trenta dones que ens resulten significatives per alguna raó. Ha generat espais de conversa, a manera d’entrevista, per conèixer la seua opinió. Aquestes han estat transcrites amb molta cura, amb una escolta activa i mostrant i compartint emocions amb algunes d’elles.

Hem volgut editar aquest llibre perquè, des de diferents estaments, institucions i persones, es puga reconèixer el valor de fer història de dones amb les dones i des de les dones. patrimoni local de dones i en llengua pròpia.

Ens agradaria que institucions tan importants com les educatives es feren ressò d’aquest document que creiem que els permetrà conèixer una història molt més propera, de dones, que potser no els són tan llunyanes.

Aquesta és la nostra iŀlusió amb l’edició d’aquest llibre.

En primer lloc, vull agrair a Conxa Delgado i Amo el treball de recerca d’aquestes dones perquè, d’una manera o d’una altra, les vides de totes elles formen part del nostre patrimoni immaterial, pel que saben, pel que han aprés del territori i de les seus formes de viure, i pel que han aportat. Un treball que Conxa, amb dedicació, passió i estima ha fet realitat i del qual, amb aquesta publicació, en quedarà constància.

I com no, a l’Ajuntament de l’Eliana, la seua col.laboració en l’edició d’“Un Cel de dones”.

Gaudiu-ne!!

Rafa Desco i Coll

President del CEL