Un CEL de dones

Conchín Calatayud Cortés
La força de la vida

Als 82 anys aquesta valenciana que va nàixer al carrer de Quart de la ciutat de València, però sempre amb cor d’elianera, commou i mou el pensament i la vida.

Va començar a viure l’Eliana des dels quatre anys, quan els seus pares compraren un terreny per fer-se una caseta. A poc a poc, i després de casar-se i augmentar la família ràpidament, van decidir instaŀlar-se al poble, amb un interval d’uns anys, mentre els fills i les filles estudiaven a la Universitat, que va retornar a València, però de seguida que va poder, tornà al poble.

És la presidenta de l’UDP (Unió Democràtica de Pensionistes) de l’Eliana, una organització que pretén donar vida a la gent gran del poble. La seua narració sobre el funcionament de la Junta i com es prenen les decisions està tan impregnada de tanta vitalitat i alegria que, escoltant-la, acabes amb la certesa que és una organització que, a més de ser molt democràtica i participativa, és un espai de trobada i coŀlaboració on paga la pena estar. Ella és la primera dona que presideix la UDP, fins ara tots els presidents han estat homes.

De les tretze persones que formen la Junta, nou en són dones i entre totes prenen les decisions al voltant de la multitud d’activitats que es proposen per a dur a terme. I que van des del ball dels diumenges, amb música en directe, al visionat de peŀlícules, documentals, òpera, en una sala acabada d’estrenar que té un aforament de quaranta persones. També organitzen viatges i, clar, no poden faltar les paelles. Activitats dins la llar i al carrer.

Presideix una associació que té al voltant de 400 socis i sòcies i que al seu local, situat al centre de la població, al carrer Verge del Carme, mou una gran quantitat de persones al llarg del dia. Els jocs de taula tenen molt d’èxit i, si passeges pel poble, veuràs com hi ha molta gent asseguda a les taules de la seu jugant i, sobretot, fent relació. Perquè aquest és el gran objectiu de la llar: fer que la gent major isca de casa i vinga a relacionar-se a un lloc on serà molt ben acollida i podrà fer grup i, al mateix temps, passar-ho bé.

Conchín ha treballat tota la seua vida en assessorament financer. No ha parat d’estudiar perquè és una dona molt curiosa, se li veu en la mirada, i no vol deixar de viure, experimentar i aprendre noves coses. Quan la trobes, tan menudeta, et sorprèn que et conte que té sis fills, tres xiques i tres xics, i que amb aquesta família tan nombrosa ella ha continuat endavant fent allò que ha desitjat fer. Així és com ha pogut combinar la maternitat amb el treball i la implicació social.

Creu que l’associació aporta al poble la possibilitat del reconeixement de la gent gran, la possibilitat de la trobada, del gaudi i de saber-se reconeguda o reconegut fora de l’espai familiar. Tot i ser moltes persones associades, en necessiten més i, sobretot, «gent jove», perquè cal fer renovació en els càrrecs de decisió.

Ens anima a participar de les diverses activitats que organitzen, algunes de les quals es reprendran ara que el coronavirus comença a estar més controlat.

I ens fa un suggeriment: posem-nos d’acord totes les associacions per a no fer coincidir diversos actes en un mateix dia.

I ens acomiadem repassant la poesia que llegirà aquesta mateixa vesprada a l’acte de la Jam Poètica, tot açò després d’acudir a la conferència que es farà a la llar… Imparable. Vital. Generosa.

Conxa Delgado Amo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *