Les nostres paraules

Les nostres paraules
Diccionari per a ociosos

Els diccionaris són elements fonamentals per a conèixer la nostra, o qualsevol llengua,

Si busquem el significat de diccionari, tots coincideixen en que és una obra que recull els mots d’una llengua, els termes d’una ciència, d’un art, d’una activitat, etc, amb la seua significació, disposats amb un ordre determinat, normalment alfabètic, que pot contenir d’altres informacions de naturalesa gramatical, fonètica, etimològica…

Aprofitant que enguany l’autor triat per la nostra Acadèmia de la Llengua és Joan Fuster vull comentar-vos una de les seues obres, Diccionari per a ociosos.

Tal com diu l’autor en el pròleg, la seva intenció no ha estat la de fer un «diccionari», sinó, com en d’altres ocasions, reunir en volum una sèrie d’escrits, diversos en el tema i d’extensió desigual, catalogables dins el gènere elàstic de l’«assaig». Diccionari per a ociosos és un llibre molt Fuster, amable, irònic, punxegut a vegades, suau com una carícia d’altres. Bondadós i esgarrapaire, compassiu i indignat, però tot amb mesura, amb aquesta mesura que dóna el privilegi de la intel·ligència” (Col·lecció universal de butxaca El Cangur)

Ací en teniu un parell d’exemples:

CINISME

Cal insistir-hi: convé reivindicar el cinisme. En el fons, allò que anomenem «cinisme» no és sinó l’antídot de la hipocresia. La figura simètricament oposada al «cínic» no és el «virtuós», ni tan sols el «purità»: és el «fariseu».

CÒMPLICE

Còmplice és aquell qui us ajuda a ser com sou.

Pasqu Martínez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *