Les nostres paraules


Tomata, Tomaca, Tomàtiga, Tomàquet…

En aquest butlletí parlarem de la tomaca, que també té una gran varietat de noms en el nostre domini lingüístic: si busquem la definició al nostre diccionari trobem:

TOMACA:
1.fe/BOT/AGR. Fruit comestible de la tomaquera, en forma de baia de pell roja, rosa o groguenca, dividida per dins en unes quantes cavitats i amb les llavors immergides en una massa mucilaginosa.

La Viquipèdia diu:
El tomàquet (Solanella lycopersicum) és el fruit de la tomaquera(…) També es coneix amb els noms de tomaca, tomata, tomàtic, tomàtiga i tomàtec. Fora del diccionari de l’IEC encara hi podem trobar “tomate” i “domàtiga”.

El diari Levante la va triar com a paraula del dia l’11/06/16 i deia així:

“La “tomaca” és una hortalissa que, segons les varietats, pot tindre la pell roja, rosa o groguenca. Internament està dividida en unes quantes cavitats que contenen les llavors, anomenades “vinces”. El nom d’este fruit prové del nahua, llengua parlada pels indis natius de
Mèxic.
En valencià, a més de “tomaca”, també hi ha les variants “tomata” i “tomato”, i en altres zones del domini lingüístic rep encara altres noms, com “tomàquet”, “tomàtec” o “tomàtiga”.

Tant la forma “tomaca” com “tomata”, les més usuals en valencià, són de gènere femení, contràriament a la forma castellana “tomate”, que és de gènere masculí”.

Si busquem la distribució dels noms en els territoris comuns de la nostra llengua podem dir que “tomàquet” s’usa en el barceloní i la Catalunya central; “tomata” i “tomaca” a algunes comarques de Girona, de Lleida, al Maresme, a Tortosa i al nostre País Valencià; a
Menorca és “tomàtic”; a Mallorca li diuen “tomàtiga” i a l’Alguer, “pomata” pot ser per un creuament de “pomodoro” i “tomata”.

I, quin és l’origen d’aquesta hortalissa? És una hortalissa o un fruit?
Com es diu en altres llengües?

Tot això i més, al proper butlletí, el de l’estiu, època de tomaques.

https://blocs.mesvilaweb.cat
Pasqu Martínez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *