Presentació de les Jornades “La Transició a l’Eliana”

LA TRANSICIÓ -El llibrreL’objectiu del Centre d’Estudis Local de L’Eliana és promoure i coordinar l’estudi de qualsevol matèria que tinga com a marc de referència el poble de L’Eliana i concretament el punt 7 dels nostres estatuts parla de col·laborar amb institucions públiques i privades en la realització de projectes adreçats al foment de la història i la cultura del nostre poble.

Dins d’aquest marc, un membre de la nostra associació, Josep Lluís Coll, plantejà, fa ja quasi 4 anys, la idea de fer un estudi sobre la Transició a L’Eliana, un periode que transcorre del 1975 al 1982, és a dir, des de la mort del dictador passant per l’aprovació de la Constitució de 1978, fins les primeres el.leccions en 1982 . En Espanya, aquest període s’anomena “Transició”.

Ja han passat 42 anys d’aquella fita, enguany 40 anys de les primeres eleccions democràtiques i 38 de les eleccions municipals, tema aquest clau que ens convida a intentar fer un retrat d’aquells moments parlant amb alguns protagonistes de la política local, autonòmica i nacional, així com amb veïns i veïnes que varen participar en els canvis que s’esdevenien.
Han pres part persones de diferents opcions polítiques així com personal de l’àmbit educatiu, cultural, parroquial i també gent que ha sigut testimoni d’eixa època. Amb aquestes jornades volem revisar i documentar aquella època al nostre poble, al nostre País Valencià i a l’Estat Espanyol.

Hem organitzat una sèrie d’activitats que comencen hui, dia 30 de novembre 2017, amb la inauguració d’una exposició fotogràfica que ja ha recorregut un grapat de pobles (Alcoi, Bocairent, Alboraya, Xàtiva, Alzira… i l’última a la Societat Coral El Micalet, i romandrà oberta fins el dia 14 de desembre.

ExposicióExposició “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia – LA TRANSICIÓ VALENCIANA – 9 d’octubre de 1977” 310 anys de la pèrdua dels Furs I 40 anys de la transició. Un treball molt acurat de Vicent Julià i Vives fotògraf professional veí de l’Eliana.

Seguidament podrem gaudir de la conferència amb dos ponents de luxe i que agraïm la seua presència.                                                                   Són Ricard Perez Casado Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia en la Universitat Complutence de Madrid I estudis de Ciències Económiques en la Universitat de Barcelona . I alcalde de València pel PSPV -PSOE des de 1979 fins al 1988. Creu de sant Jordi 2008 Ricard Perez parlarà de la Transició al País Valencià
I Joan Romero González ho farà de la Transició a l’Estat Espanyol. Llicenciat en Geofrafia I Història per UV .Actualment es catedràtic de Geografía Humana en la U Valencia. Va ser triat diputat per la provincia de València pel PSPV-PSOE en els eleccions generals de 1982 i 1996. Entre altres càrrecs que el nostre company MANUEL SANCHIS i GUARNER ens informarà.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.