L’estiu és record i les vacances oblidades.
La tardor ens fa reprendre l’activitat que la calor i els dies festius d’estiu ens havien fet aturar. Tornem, doncs, amb la motxilla plena de noves propostes i amb la fermesa de donar fi a les començades l’any anterior.
El lema del CEL és treballar per la història, la cultura i el patrimoni del nostre poble. És així que, enguany, volem treure al carrer el llibre sobre la història de les masies que han format part de la vida rural de l’Eliana. L’equip de documentació, encapçalat per Vicent Rubio, cronista oficial de l’Eliana, treballa de debò perquè la documentació i les fotografies d’unes vint masies estiguen preparades per a la seua pròxima edició. I continuarem bregant perquè el Molí de La Lluna finalitze al més aviat possible la seua restauració amb obertura de portes per a ús social i cultural. Insistirem també en la creació del necessari museu etnològic; dues tasques que el CEL porta com a bandera des de la seua creació. Volem també un espai públic per a Manuel Sanchis Guarner i un altre per a Paco Coll. Són reivindicacions que portem de temps enrere i que tractarem, dins d’aquest curs que intueix que el maleït virus s’allunya, portar-les a terme.
Mentrimentres, continuem treballant en tasques que ja són inherents al CEL: L’u de novembre es celebra l’Acte per la Pau en el qual, com cada any, es fa record als nostres desapareguts al front. A principis de novembre participarem, junt amb l’Ajuntament, en la Setmana de les Lletres Vila de l’Eliana, que enguany homenatjarà Ferran Torrent. També en novembre, al voltant del dia 20, s’organitzarà la Setmana de les Lletres Valencianes amb lectura pública al parc, conferències i exposicions. Enguany, la setmana i els actes estaran dedicats als nostres poetes contemporanis, els de la Generació Segrestada. Organitzarem, al temps, visites guiades per a conèixer la cultura i el patrimoni d’altres pobles. Està previst viatjar a Cotalba per visitar el Monestir de Sant Jeroni i a Sueca, per a veure el Molí Pasiego, que va restaurar el nostre veí Javier Hidalgo. Continuarem treballant en assumptes comuns a la nostra comarca a través de la plataforma Cel Compartit que aglutina els Centres d’Estudis de la nostra i d’altres poblacions.
No oblidem la secció ecològica en la qual un altre equip està immers i treballant perquè l’anguila torne al riu Túria i, de retruc, al barranc de Mandor on sempre n’hi havia quan el barranc portava bona molla d’aigua, com queda patent en la foto en la qual, la Tia Encarnació, exhibeix una anguilota pescada pel seu home, Enrique, al barranc de Mandor.
El Cel treballa per a recuperar històries, tradicions i fets que conformen la nostra història. Pot ser que l’anguila torne al riu Túria i al barranc de Mandor, però mai no podrem recuperar edificis enderrocats i espais de bosc que una mala gestió va fer desaparèixer en pro del creixement del poble.
Anem amb cura per a preservar el poc patrimoni que ens queda.