Arxiu del Marques de Càceres

 Dijous passat, 26 de Juliol, per ser l’últim dijous de mes, membres del Cel es varen reunir al local de l’Associació. La reunió de treball va ser nombrosa (Salva Torrent, Rafa Desco, Rafa Prats, Beatriz Pedrosa, Carmen Comes, Kike Martínez Escrivá, José Luis Coll, Javier Belmonte, Guillem Pascó, Manel Torras, Vicent Rubio i Janto Gil) i fructífera:REVISANT DOCUMENTACIÓ DEL MARQUES

 
– Rafa Desco va portar còpia digitalitzada i en paper de tots els documents que va prestar el Sr. Noguera Merle –Marques de Càceres- pel seu estudi i documentació. (En arxiu adjunt teniu relació completa dels documents prestats i que, els nostres experts, Beatriz Pedrosa i Kike Martínez Escrivá, fan constància de tots ells).

-Carmen Comes aporta un llibre de comptes testimoni de la vida i activitat laboral en la Torre del Virrei quan era propietat del Comte de Trigona, principi del segle passat.

DOCUMENTS DE TORRE TRIGONA-José Luis Coll va fer un resum del recorregut i conclusions que feren professors experts de la Universitat en qüestió de Patrimoni Històric. El passeig pels carrers del poble i per edificis antics (Molí de la LLuna, Torre del Virrei, Entorn del Fumeral, Edifici del Foro, l’Ermita, Carrer del Carme, etc) posa de manifest la necessitat d’una revisió urgent del catàleg municipal d’edificis protegits així com l’establiment d’un conveni amb la Universitat per a portar a terme la tasca. Cosa que es demanarà a l’Ajuntament per escrit amb registre d’entrada.

-Se signa document d’adhesió del CEL a la COORDINADORA EN DEFENSA DELS BOSCOS DEL TÚRIA.

Després, part dels assistents continuarem tertúlia amb soparet regat pel vi dels Cellers Marqués de Càceres que el propi Marqués va tindre la gentilesa d’obsequiar-nos.Recordeu amics i amigues que l’últim dijous d’Agost tornarem a tindre reunió i soparet. No fem vacances.

Tingueu bon estiu i el ventall a ma.

Janto Gil, secretari
 
DOCUMENTACIÓ FACILITADA PER L’ACTUAL MARQUÈS DE CÀCERES, DE CASA RAMOS I DE L’ELIANA, Don Juan Noguera y Merle

(Nota elaborada per Beatriz Pedrosa)

Documentació proporcionada per D. Juan Noguera:

  • A falta d’una revisió més a fons que podrà fer-se quan comptem amb la versió digitalitzada, el Sr Noguera ens va fer arribar:
  •  Un estudi molt breu sobre la genealogia relacionada amb el Marquesat de Càceres efectuat per un Nobilarista de què no es pot llegir el nom (si més no, en la còpia que jo tinc)
  • Fotocòpies de l’obra “Historia de las families Cubanas” tom VI Pag. 286 i següents de Francisco Xavier de Santa Creu y Mallen. On es recull la genealogia dels RAMOS (Casa de Ramos de la Fidelitat) i Pag. 205 i següents, la dels NOGUERA (Càceres)
  • Fotocòpies de “Cien abogados ilustres del colegio de Valencia” de Francisco de P. Monblanch y González. On es recull informació sobre Vicente Noguera y Sotolongo.

 

* Documentació original de 1818 relativa a la concessió del títol de MARQUÉS DE CASA RAMOS DE LA FIDELIDAD.

* Documentació original d’Expedient d’Informació de Noblesa (Hidalguía) a nom de Francisco Hernández de Sevila. (Necessitem examinar detingudament, vam pensar que pertany a casa Ramos, però falta determinar.)

* Documentaicó Original. Conté Reial Decret de Concessió de 10 d’Abril de 1.790 referent a la Concessió del Títol de MARQUÈS DE CÀCERES.

* Documentació original datada el 1875, amb la concessió per part d’Alfons XII de la GRADESA D’ESPANYA, vinculada al títol de MARQUÈS DE CÀCERES.

DOCUMENTACIÓ FACILITADA PER L’ACTUAL MARQUÈS DE CÀCERES, DE CASA RAMOS I DE L’ELIANA, Don Joan Noguera i Merle

(Nota elaborada per Kike Martínez Escrivà)

Documentació proporcionat per D. Juan Noguera:

Dissabte, dia 21 de Juliol de 2007, a l’oficina de Salvador Torrent, es va fer una prèvia valoració de quatre documents històrics de gran importància de l’actual Vaig marcar de Càceres, Casa Ramos i de l’Eliana, sobre les execucions i nomenaments de títols nobiliaris i tot l’arbre genealògic de tota la família de Casa Ramos com de Càceres.
Aquests quatre documents eren:
-Nomenament d’el títol nobiliari de Marquès de Càceres en 1970 pel rei Carles IV a Juan García Càceres.
-Nomenament d’el títol nobiliari de Vaig marcar de Casa Ramos de la Fidelitat a 1815 pel rei Ferran VII a José Antonio Ramos i Fernández.
-Execució d’hidalguía signada per Carlos IV per a tota la família descendent de l’Marquès.
-Nomenament d’Grandesa d’Espanya per Alfons XII a l’Marquès de Càceres.

Des del punt de vista documental, indicar la seva meravellosa il·luminació i il·lustració: tots els documents estan il·luminats a pinzell, creant uns marcs i unes lletres capitals d’un art espectacular, fent aquests llibres únics. També indicar el fantàstic escut de l’Marquesat Càceres-Casa Ramos, pintat a mà a una dimensió de D3 que es troba en el nomenament d’Grandesa d’Espanya per Alfons XII. Aquests documents es van realitzar pels mestres escriguis de la Cancelleria Reial.

Publicat originalment al blog del CEL
Aquesta entrada ha esta publicada en Actes, Cel. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.